2010. január 25., hétfő

Hogy miért?

A természet él. De nem csak él, érez, gondolkodik és gondoskodik.

Ebből a gondolatból indulunk ki. Megokolásul, hosszas fejtegetések helyett Helena Petrovna Blavatsky 19. századi filozófust idézzük: Az, hogy azt az összetettséget és harmóniát, ami a körülöttünk lévő világban látható, mechanikus és véletlenszerű folyamatok hozták létre, körülbelül annyira valószínű, mint az, hogy feldobunk néhány fém- és fadarabot a levegőbe, és az orgonaként esik vissza, miközben Bach egyik fugáját játssza.

Az elmúlt két évszázadban itt nyugaton pont ezt tesszük. A természet erőit nem tekintjük többnek a véletlen, vagy az önzés hajtotta vak gépezetnél. Csoda hát, hogy élő, érző, gondolkodó lényként egyedül érezzük magunkat a világban...?

Ezen az oldalon mindenesetre keressük az Alkotót, bármilyen néven is nevezzük, kutatjuk a gondolatokat, amik vezérlik, és nem utolsó sorban azt, hogy hogyan működhetünk együtt vele. Mivel meggyőződésünk, hogy nem vagyunk egyedül. Legfeljebb mint a viccben: "Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter".

Kutatásunkhoz segítségül hívjuk a régi kultúrák hagyományait, a modern tudomány eredményeit, filozófusok gondolatait, irodalmi, képzőművészeti alkotásokat, és nem utolsó sorban az ember legfontosabb eszközét, a cselekvés, a tapasztalás és a tanulás képességét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.