2010. március 17., szerda

Felmelegedés nagytotál

A Gaia egészségéért aggódó ember manapság könnyen beleesik abba a hibába, hogy minden hirtelen hőhullámot és tavaszi vihart a globális felmelegedés számlájára ír. Természetesen ez nem lehet igaz: régen is voltak nagy viharok, márciusi hóesés, sőt még aszály és kánikula is. És mivel hall az ember hideget-meleget (és ő maga sem képes objektíven szemlélődni), jó hőmérő nélkül nehéz megítélni, mi is az igazság a klímaváltozás kapcsán. Ha az Igazságot nem is, de egy egész jó hőmérőt láthatunk a NASA honlapján.

Előnyei, hogy globális adatokat dolgoz fel, szemléletesen jeleníti meg az utóbbi 30 évben történt változást, és nem utolsósorban nem elfogult (legalábbis nem látom, miért lenne az) a klímaváltozás ügye mellett. A legszemléletesebb természetesen az átlaghőmérséklettől való eltérést mutató görbe, de érdekes megnézni a másik három mutatót is. Az ábra mögött álló adatokról komolyabban érdeklődőknek pedig forrásként ott a Nasa klímaváltozásról szóló honlapja.


Hogy miért melegszik a Föld a természetes folyamatoknál nagyságrendekkel gyorsabb ütemben? Egy ilyen soktényezős rendszerben, mint a Föld klímája, nehéz lenne egyedül a szén-dioxidra fogni. De elég más módon is betegítjük már Gaiát egy ideje. Hát csodálkozunk, ha lázas?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.