2010. szeptember 3., péntek

Charles Darwin titkos élete

Charles Darwint ma elsősorban az evolúciós elmélet atyjaként emlegetik. Ám azt kevesen tudják róla, hogy korát jócskán megelőzve, első sikeres alkalmazója volt annak, amit ma restaurációs ökológiának nevezünk.

Darwin 1836-ban járt először a sziget-mércével nézve ifjonc, alig egymillió éves Ascension-szigeten, ami, mivel az Atlanti-óceán közepén, igen száraz klímájú területen fekszik, mindez idő alatt kopár, hamuval és kővel borított vulkáni sziget maradt.
A történet szerint az ifjú kutató ezen a szigeten szerzett tudomást arról, hogy A fajok eredete című könyve szenzációs fogadtatásra talált Londonban. Az efelett érzett örömében elhatározta, hogy a kopár szigetet virágzó édenkertté változtatja. Fiatalok gyakran tesznek elhamarkodott fogadalmakat - ez azonban, a legtöbb hasonlóval ellentétben, meg is valósult.

Botanikus barátjával, Joseph Hookerrel nagyszabású botanikai kísérletbe kezdtek: hajókon hozták a palántákat a szigetre, melynek mikrotápelemekben gazdag vulkanikus talaján hamar megtelepedtek a fák, melyek aztán csapdába ejtették a szigetre hulló kevés csapadékot. Megindult az élet: mára speciális, a világ egyetlen ökoszisztémájához sem hasonló élővilág alakult ki, melyet különlegessége folytán nemzeti parkká nyilvánítottak, és botanikusok vizsgálnak.

Bővebben a témáról magyarul és angolul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.